Bakteri ve virüsler arasındaki en önemli farklardan biri hayatta kalmak ve çoğalmak için kullandıkları yöntemlerdir. Bakteriler DNA, ribozom, sitoplazma, hücre duvarı ve hücre zarına sahip tek hücreli canlılardır. Bazı bakterilerde hareket etmelerini sağlayan kuyruğa benzer kamçı ya da yüzeylere tutunmalarını sağlayan pilus adında tüye benzer yapılar bulunur. Bakteriler her türlü ortamda canlılıklarını sürdürebilir. Yaşamak için başka bir canlı hücreye ihtiyaç duymazlar. Virüsler ise yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duyar. Bu hücreye konak hücre denir. Bütün virüslerin yapısında konak hücre içerisinde çoğalıp yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan DNA ya da RNA’nın yanı sıra bunları koruyan ve kapsit olarak adlandırılan bir protein kılıf bulunur.
Bakterilerin hepsi zararlı değildir. Doğada birçok faydalı bakteri bulunur. Örneğin azot bakterileri doğadaki azot döngüsünün devam etmesini sağlar, okyanuslarda yaşayan fotosentetik bakteriler atmosferdeki karbondioksiti kullanarak oksijen üretir, bağırsağımızda yaşayan bakteriler ise besinlerin sindirimi ve emiliminde rol oynar.
Virüsler ise yalnızca zarar verir. Girdikleri konak hücreyi kullanarak DNA ya da RNA’larını çoğaltırlar. Böylece kendi kopyalarını oluşturarak diğer hücrelere saldırırlar. Enfekte olan sağlıklı hücreler ise ölür.
Bazı bakteri türleri tüberküloz, menenjit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olabilir. Bu hastalıklar antibiyotikle tedavi edilebilir. Virüsler ise insanda grip, soğuk algınlığı, kızamık ve kızamıkçık gibi hastalıkların yanı sıra COVID-19 (yeni tip koronavirüsün neden olduğu hastalık), SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu), MERS (Orta Doğu solunum sendromu) ve Ebola gibi salgın düzeyinde hastalıklara sebep olabilir. Virüslerin yol açtığı hastalıklar antibiyotikle tedavi edilemez; ya hastalığa karşı aşı üretilir ya da hastalığa özel tedavi uygulanır.
Epigenetik, DNA sekansını değiştirmeyip DNA, protein ve RNA’ların fonksiyonunun ve regulasyonunun değişimi ile sonuçlanan modifikasyonları içerir. Embriyo sürecinden itibaren epigenetik patern hücreye ve dokuya özgü olarak gelişmektedir...
Bakteri ve virüsler arasındaki en önemli farklardan biri hayatta kalmak ve çoğalmak için kullandıkları yöntemlerdir. Bakteriler DNA, ribozom, sitoplazma, hücre duvarı ve hücre zarına sahip tek hücreli canlılardır...
Ultra hassas kana özgü qPCR master mixleri kullanarak kanseri tespit edin
İdrar örneklerinden cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, tropikal hastalıklar veya kanser testi için ideal
Transfüzyon için kullanılacak tüm kan, HIV, Hepatit B & C, HTLV, Frengi, Zika ve Batı Nil virüsü gibi bazı bulaşıcı hastalıkları için test edilir. Kan aktarımını güvenli tutmak için tarama çözümleri, enfeksiyonun çok erken aşamalarında patojenleri tespit edebilmelidir.
Quick-16S™ NGS Library Prep Kit, 16S rRNA amplifikasyonu için uç nokta PCR yerine gerçek zamanlı PCR kullanır, bu da PCR ürünlerinin doğrudan nicelleştirilmesine olanak tanır ve TapeStation® analizi veya jel elektroforezi gibi ek kitaplık niceleme analizine olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
Quick-ITS Plus NGS Library Prep Kiti , yüksek verimli dizileme için ITS bölgesini hedefleyen en hızlı ve en basit NGS kütüphane hazırlığıdır. Otomasyon dostu protokol, özel olarak tasarlanmış primerler kullanılarak birleştirilmiş hedeflenen amplifikasyon ve barkod ekleme için tek bir qPCR/PCR kullanır.
Başarılı PCR iki kritik bileşime bağlıdır. En iyi sonucu verecek şekilde optimize edilmiş reaksiyon buffer ve yüksek kaliteli thermostable DNA polymerase (Taq DNA polymerase gibi)….
DNA’nın metilasyon statüsünü belirlemek için sodium bisulfite treatment yöntemi gold standart olarak kabul edilmektedir.
Bir Metagenomik dalı olarak bilinen Mikrobiomik, her bir mikroorganizmanın tüm genomunun sekanslanmasıyla günümüzde moleküler biyolojiyi kökten değişime uğratmıştır. Kendi doğal ortamlarında mikroorganizmaların genomlarına direk ulaşılmasıyla birlikte metagenomik, çevresel çalışmalara biyomarker araştırmalarında olduğu kadar uygulanmış ve mikrobiyal çeşitlilik çalışmaları için yeni bir dönem başlatmıştır.
Gen anlatımı, DNA'nın protein yapmak için kullanıldığı ve daha sonra vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getirmeye devam ettiği süreçtir. Proteine örnek olarak bir enzim, hormon veya reseptör gösterilebilir. Gen ifadesi süreci aşağıdaki adımları içerir:
Bir Metagenomik dalı olarak bilinen Mikrobiomik, her bir mikroorganizmanın tüm genomunun sekanslanmasıyla günümüzde moleküler biyolojiyi kökten değişime uğratmıştır. Kendi doğal ortamlarında mikroorganizmaların genomlarına direk ulaşılmasıyla birlikte metagenomik, çevresel çalışmalara biyomarker araştırmalarında olduğu kadar uygulanmış ve mikrobiyal çeşitlilik çalışmaları için yeni bir dönem başlatmıştır.